17. travanj

Sv. Katarina Tekakwitha, djevica
Kanada, 1656. – 1680.


Rimski martirologij: U Saultu, Quebec, u Kanadi, blažena Katarina Tekakwitha, djevica. Rođena je među Indijancima a krštena je na Uskrs. Iako je bila progonjena i dobivala mnoge prijetnje i uznemiravanja, obećala je Bogu čistoća koju je bila odlučila sačuvati još dok nije bila kršćanka. Katarina Tekakwitha jest prva Indijanka iz Amerike koja je proglašena sveticom. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 1980. godine a kanonizirao ju je papa Benedikt XVI.  2012. g.
Opširnije o sv. Katarini vidi ovdje.

 

Sv. Simeon Bar Sabasa, sv. Usthazade i drugovi mučenici u Perziji
† Perzija, 341.- 344. g.

Rimski Martirologij: U Perziji mučeništvo svetoga Simeona bar Sabasa, biskupa Seleucije i Ctesiphon. Uhićen je bio i okovan po naredbi perzijskog kralja Sabora II. jer je odbio štovati sunce te što je slobodno i čvrsto svjedočio svoju vjeru u Isusa Krista Gospodina. Najprije je morao neko vrijeme boraviti u zatvoru u teškim uvjetima zajedno sa stotinjak što biskupa, svećenika i redovnika različitih redova.  Na Veliki petak Gospodinove muke, nakon što su svi već bili ubijeni mačem pred njegovim očima, a on ih je sve hrabrio prije smrti i poticao na vjernost, na kraju je i on ubijen tako što mu je odrubljena glava.
Isto tako na današnji dan spominju se brojni mučenici koji su nakon smrti sv. Simeona ubijani mačem po cijeloj Perziji zbog Kristova imena po nalogu istog kralja Sabora II. Među njima je bio sv. Ustshazad koji je kao dvorski eunuh bio i učitelj samoga kralja Sabora. On je podnio mučeništvo u palači Artakserksa, brata Saborova već u počecima samih progona u pokrajini Adiabene, na području današnjeg Iraka.

 

Sv. Donnan i drugovi mučenici
† Škotska, 1200 g.

Rimski Martirologij: Na otoku Eigg u Hebridima u blizini Škotske, sveti Donnán, opat i pedeset dva redovnika. Ubili su ih gusari mačem ili vatrom  dok su svečano slavili blagdan Uskrsa.