17. veljače

Sv. Teodor, vojnik i mučenik
1stoljeće


Rimski martirologij: U Amaseji u Helespontu, današnja Turska, mučeništvo svetoga Teodora Tironskoga, koji je za vrijeme cara Maksimilijana ispovijedajući svoju kršćansku vjeru odbio žrtvovati poganskim bogovima; potom je teško pretučen i bačen u tamnicu te na kraju spaljen na lomači. Sveti Grgur Nisenski proslavio ga je  svojim poznatim hvalospjevom njemu u čast. Njegovo se štovanje brzo proširilo na Istoku a od VI. stoljeća i na Zapadu.

Sedam svetih Utemeljitelja
Firenza, Italija, 13. stoljeće

Rimski Martirologij: Sedam svetih osnivača Reda slugu Marijinih: Bonfilio, Bartolomej, Ivan, Benedikt, Gerardino, Ricovero i Aleksije. Prvo su bili trgovci u Firenci, a potom su se zajedničkim dogovorom na planini Senario, predali u ruke Blažene Djevice Mariji utemeljivši Red prema pravilima sv. Augustina. Zajedno se slave na dan kada je prema predaji u svojoj stotoj godini umro Aleksije najstariji od svih njih.
Opširnije o Sedam svetih Utemeljitelja vidi ovdje.

 

Sv. Petar Yu Chong-nyul mučenik
Sjeverna Koreja, 1837. – 1866.

Rimski Martirologij: U Pjongjangu u Koreji, sv. Petar Yu Chŏng-nyul, mučenik. Bio je otac obitelji. Dok je noću čitao evanđelje vjernicima okupljenima u  kući vjerojučitelja, bio je uhićen i na smrt pretučen te je tako umro za Krista. Kanonizirao ga je sv. Ivan Pavao II. 1984. godine.