18. listopad

Sv. Luka, evanđelist
1. stoljeće

Rimski Martirologij: Sv. Luka, evanđelist, koji je, prema tradiciji, rođen u Antiohiji od poganske obitelji i bio je liječnik po zanimanju, te se obratio na vjeru u Krista. Nakon što je bio vjerni pratitelj sv. Pavla apostola, pažljivo je prikupio i sredio sva Isusova djela i njegovo učenje u Evanđelje, postavši tako pisac Kristove blagosti i milosrđa. U Djelima apostolskim opisao je početak života Crkve do prvog Pavlova boravka u Rimu.
Opširnije o sv. Luki vidi ovdje.

 

Sv. Petar Alkantarski
Španjolska, 1499. – 1562. g.

Rimski Martirologij: U Arenas u Kastilji u Španjolskoj, sveti Petar Alkantarski, svećenik Reda manje braće franjevaca, koji je poznat po daru savjetovanja i po svom životu u pokori i strogosti. Obnovio je disciplinu u samostanima Reda u Španjolskoj i bio je savjetnik svete Terezije od Isusa u reformi Karmelskoga Reda.
Opširnije o sv. Petru vidi ovdje.

 

 

Sv. Izak Jogues, isusovac, mučenik
Francuska, 1607. –  SAD, Ossernenon, 1646. g.

Rimski Martirologij: U mjestu Ossernenonu na kanadskom teritoriju, mučeništvo sv. Izaka Žoga, svećenika Družbe Isusove. Nakon što su ga indijanci zarobili odsjekli su mu prste i potom mu sjekirom razbili glavu i tako ga usmrtili. Zajedno s njime ubijen je isusovački brat pomoćnik Réne Goupil. Njihov spomen slavi se na sutrašnji dan zajedno s drugim isusovačkim mučenicima.