18. srpnja

Sv. Emilijan, mučenik
† Bugarska   362. g.

Rimski Martirologij: Na Silistru u Mesiji, u današnjoj Bugarskoj, sveti Emilijan, mučenik. On je, ne pokoravajući se odredbama cara Julijana Apostate i prijetnjama njegova zamjenika Catulina, srušio oltar idola i time spriječio pogansku žrtvu. Bačen je bio u plamteću peć i tako zadobio palmu mučeništva.

 

Sv. Dominik Dinh Dat, vojnik mučenik
† Vijetnam, 1840. g.

Rimski Martirologij: U gradu Nam Định u Tonkinu, sada Vijetnam, sveti Dominik Nikola Đinh Đạt, mučenik, koji je kao vojnik bio prisiljen odreći se kršćanske vjere, i nakon velikih muka pogazio je križ; međutim odmah se pokajao te da bi dao zadovoljštinu za svoj grijeh apostazije, pisao je caru Minhu Mannu kako želi da mu se ponovno sudi kao kršćaninu, te je na kraju umro zadavljen i postigao mučeništvo.

 

Blažena Tarzicija-Olga Mackiv, mučenica
Ukrajina, 1919. – 1944. g.

Rimski Martirologij: U selu Krystoopil u Ukrajini, blažena Tarzicija (Olga) Mackiv, redovnica Kongregacije sestara službenica Bezgrešne Marije i mučenica, koja je za vrijeme 2. svjetskog rata, jer je branila svoju vjeru pred boljševičkim progoniteljima, postigla dvostruku pobjedu u djevičanstvu i mučeništvu.