18. studeni

Posveta Bazilika sv. Petra i Pavla u Rimu
4. stoljeće

Rimski Martirologij: Posveta dviju bazilika apostola sv. Petra i sv. Pavla, od kojih je prvu izgradio car Konstantin na Vatikanskom brežuljku iznad groba sv. Petra; istrošena vremenom i ponovno izgrađena u širem obliku ponovno je posvećena na današnji dan; drugu, na Via Ostiense, u čast sv. Pavlu izgradili su carevi Teodozije i Valentinijan. Ona je bila u 19. stoljeću uništena u požaru i potom potpuno obnovljena. Njihovim zajedničkim liturgijskim spomenom simbolički se izražava bratstvo apostola i jedinstvo Crkve.

 

Sv. Roman, đakon i mučenik
† Antiohija, Sirija, 4.stoljeće

Rimski Martirologij: U Antiohiji u Siriji sv. Roman, mučenik, koji je bio đakon Crkve u Cezareji. Za vrijeme progona cara Dioklecijana neki kršćani su poslušali careve odredbe i pošli su u svetišta idola da im ondje žrtvuju. Đakon Romano ih je glasno odvraćao i poticao da ostanu čvrsti u vjeri. Nakon što je pretrpio okrutno mučenje tijekom kojega su mu također i odrezali jezik,  zadavljen je u zatvoru i tako je bio okrunjen slavnim mučeništvom.

 

Sv. Filipina Roza Duchesne, redovnica
Francuska 1769. – Missouri, SAD, 1852.

Rimski martirologij: U gradu Saint-Charles u Missouriju, u Sjedinjenim Američkim Državama, sveta Filipa Duchesne, redovnica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Rođena je u Francuskoj za vrijeme revolucije u svojoj domovini, okupila je oko sebe jednu redovničku zajednicu i otišavši u Ameriku osnovala je ondje brojne škole.