18. veljače

Sv. Angilbert, opat
Francuska, 750. – 814.

Rimski martirologij: U samostanu Centule blizu grada Amiensa u Francuskoj, sveti Angilberto, opat. On se, napustivši službe u palači kao i vojne položaje, uz pristanak svoje supruge Berte, koja se isto posvetila Bogu u drugom samostanu, povukao u redovnički život i uspješno upravljao samostanom Centule.

 

Sv. Ivan Petar Neel i drugovi, kineski mučenici
Guizhou, Kina, 1862.

        
Rimski martirologij: U gradu Guizhou, Kina, sveti mučenik Ivan Petar Neel, svećenik Družbe za vanjske misije iz Pariza. Bio je optužen da je propovijedao vjeru te su ga vezali konju za rep koji ga je vukao u jakom  trku; izložen je bio različitim vrstama uvreda i mučenja, te su mu na kraju odrubili glavu. S njim su isto mučeništvo pretrpjeli i sveti mučenik Martin Wu Xuesheng, vjeroučitelj, Ivan Zhang Tianshen, katekumen, i Ivan Chen Xianheng laik.

 

Blaženi Juraj Kaszyra, svećenik i mučenik
Litva, 1904. – Poljska, 1943.

        
Rimski martirologij: U Rosici u Poljskoj, blaženi Jerzy (Juraj) Kaszyra, svećenik Družbe Marijinih klerika i mučenik, kojega su za vrijeme 2. svjetskog rata progonitelji vjere spalili i tako je umro za  Krista Gospodina. Ivan Pavao II proglasio ga je blaženim u Varšavi 13. lipnja 1999. godine sa 107 drugih poljskih mučenika.