19. kolovoza

Sv. Ivan Eudes, svećenik
Francuska, Caen, 1601.- 1680. g.

Rimski Martirologij: Sveti Ivan Eudes, svećenik, koji se godinama posvetio propovijedanju po župama, a potom je osnovao Družbu Isusovu i Marijinu za formaciju svećenika u bogoslovijama i Družbu redovnica Gospe od milosrđa kako bi utvrdio u kršćanskom životu raskajane žene koje su se obratile; uvelike je povećao pobožnost prema presvetim srcima Isusa i Marije. Bio je prvi i najgorljiviji apostol liturgijskog štovanja prestvetih srdaca Isusova i Marijina. U Caenu u Normandiji u Francuskoj pobožno je usnuo u Gospodinu.
Opširnije o sv. Ivanu vidi ovdje.

 

Blaženi Ljudevit Flores i 14 svećenika i redovnika mučenika
† Nagasaki, Japan, 1622.

Rimski Martirologij: U Nagasaki u Japanu, blaženi mučenici Ljudevit Florès, svećenik Reda propovjednika, dominikanac, Petar de Zúñiga, svećenik reda pustinjaka sv. Augustina i trinaest drugova japanskih mornara koji su pristigli u luku i odmah su bili uhićeni zbog svoje kršćanske vjere. Nakon raznih mučenja, svi su zajedno pretrpjeli mučeništvo i postigli slavu nebesku.

 

Blaženi Toma Fortiá, isusovac mučenik
Španjolska, 1866. – 1936.

Rimski Martirologij: U gradu Gandiji u Španjolskoj blaženi Toma Sitjar Fortiá, svećenik Družbe Isusove i mučenik koji je u progonu protiv Crkve prolio svoju krv za Krista.