19. lipnja

Sv. Romuald, opat
Italija, Ravenna, 952. – Val di Castro 1027. g.

Rimski Martirologij: Sveti Romuald, pustinjak i otac kamaldolskih redovnika-monaha bio je podrijetlom iz Ravenne. Želeći prigrliti pustinjački život i disciplinu, putovao je Italijom mnogo godina, gradeći male samostane i promičući evanđeoski život među redovnicima, sve dok u samostanu Val di Castro u Markama nije pronašao sretan kraj svoga rada. Kroz dvije godine boravio je i u Istri živeći pustinjačkim životom. Glavno sjedište kamaldolskog reda nalazi se danas u Arezzu u Italiji.
Opširnije o sv. Romualdu vidi ovdje.

 

Blaženi Toma Woodhouse, isusovac mučenik

Rimski Martirologij: U Londonu, bl. Toma Woodhouse, svećenik Družbe Isusove i mučenik, koji je zaređen za svećenika za vladavine kraljice Marije Katoličke. Potom je zbog svoje vjere bio u zatvoru više od dvanaest godina za vrijeme progona katolika koji je pokrenula kraljica Elizabeta I. Ustrajno se trudio pomiriti svoje drugove zatvorenike s Katoličkom Crkvom sve dok na vješalima u Tyburnu nije bilo okrunjeno njegovo mučeništvo.

 

Sv. Remigije Isoré i sv. Modesto Andlauer, isusovci mučenici
Francuska, 1852. – Kina, 1900.

Rimski Martirologij: U selu Wuyi blizu grada Xianxian u pokrajini Hebei u Kini, sveti Remigije Isoré i Modesto Andlauer, svećenici Družbe Isusove i mučenici. Obojica su bili zatečeni napadom Boxera u selu Ho-oui. Svi kršćani bili su okupljeni i ponuđene su im dvije alternative: „Ako krenete na desno, to znači da ste kršćani. Ako odete lijevo, bit ćete spašeni“. Tridesetak ljudi odlučilo se za prvu alternativu i masakrirani su. Među njima su bila ova dva francuska misionara, koji su ubijeni dok su se molili pred oltarom.
Opširnije o sv. Remigijiju vidi ovdje.