19. listopad

Sv. Ivan Brebeuf, sv. Izak Jogues i drugovi mučenici,  isusovci
Kanada, 1642. – 1649. g.

Rimski Martirologij: Spomen svetih Ivana de Brébeuf, Izaka Jogues, svećenika i drugova, mučenika iz Družbe Isusove. Na današnji dan su u selu Ossernenon u Kanadi lokalni pogani indijanci ubili sv. Ivana de la Landa gdje je prije nekoliko godina i sv. Rene Goupil osvojio palmu mučeništva. Istim današnjim spomenom slave se danas i njihova subraća, sveti Gabrijel Lalemant, Antonio Daniel, Carlo Garnier i Natale Chabanela, koji su u različitim danima ubijeni kao mučenici na kanadskom području nakon mnogih poteškoća koje su podnijeli u misijama kod Hurona kako bi naviještali Kristovo Evanđelje narodima onoga kraja.
Opširnije o sv. Ivanu i drugovima vidi ovdje.

 

Sv. Pavao od Križa, utemeljitelj pasionista
 Alessandrino, 1694. – Rim, 1775. g.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Pavla od Križa, svećenika, koji je od svoje mladosti zasjao duhom pokore i revnosti. Potaknut posebnom ljubavlju prema Kristu raspetome kojeg je vidio u licima siromašnih i bolesnih, osnovao je Kongregaciju regularnih klerika od Križa i Muke Gospodina našega Isusa Krista zvane pasionisti. Umro je u Rimu na jučerašnji dan.
Opširnije o sv. Pavlu od Križa vidi ovdje.

 

 

Sv. Joel, prorok
Jeruzalem, 5. stoljeće prije Krista

Rimski Martirologij: Spomen svetog Joela, proroka, jednoga od dvanaestorice manjih proroka koji su najavljivali veliki dan Gospodinov i otajstvo izlijevanja njegova Duha na svakog čovjeka koje je Božansko veličanstvo čudesno ispunilo u Kristu na dan Pedesetnice – Duhova.
Opširnije o sv. Joelu vidi ovdje.