19. srpnja

Sv. Epafra, biskup i mučenik
Colossi, Laodiceja, 1. stoljeće

Rimski Martirologij: Spomen sv. Epafre koji je u Colossiju, Laodiceji i Gerapolija puno radio za Evanđelje a sv. Pavao apostol zvao ga je dragim suradnikom u službi, sudrugom u zatvoru i vjernim Kristovim službenikom. U poslanicama Kološanima i Filemonu, Apostol mu dva puta izriče pohvale.

 

Sv. Aurea iz Kordobe, mučenica
† Kordoba, 856. g.

Rimski Martirologij: U Kordobi u Andaluziji u Španjolskoj, sveta Aurea, djevica, sestra svetih mučenika Adolfa i Ivana. Za vrijeme progona kršćana od strane Maura bila je dovedena pred sud ali se uplašila i zanijekala vjeru. Međutim odmah se pokajala, te je nadvladala neprijatelja u novoj borbi prolivši svoju krv za Krista.

 

Sv. Ivan Kr. Zhou Wurui, mučenik
Kina, 1900. g.

Rimski Martirologij: U selu Lujiazhuang pokraj Yingxiana u pokrajini Hebei u Kini, sv. Ivan Krstitelj Zhou Wurui, mladić, mučenik. On se je kao tinejdžer otvoreno priznao kršćaninom pred sljedbenicima bokserske sekte zbog čega su mu odsjekli dijelove tijela a potom su ga ubili sjekirom.

 

Blaženi  Ahil Puchala i Herman Stepien, franjevci i mučenici
Poljska, 1910. – 1943. g.

Rimski Martirologij: U gradu Borowikowszczyzna u Poljskoj, blaženi Ahil Puchała i Herman Stępień, svećenici Reda franjevaca konventualaca i mučenici. Oni su za vrijeme okupacije Poljske pod nacističkim režimom bili ubijeni iz mržnje prema vjeri.