19. travanj

Sv. Leon IX., papa
Alsaz, Francuska, 1002. – Rim, 1054.

Rimski martirologij: U Rimu spomen sv. Leon IX., pape, biskupa Toula u istočnoj Francuskoj koji je dvadeset i pet godina gorljivo branio svoju biskupiju. Izabran je 1049. g. za papu. U pet godina pontifikata sazvao je mnoge sinode za reformu života klera i iskorjenjivanje simonije. Ekskomunicirao je Mihajla  Celularija zbog raskola Grčke crkve. Umro je u Rimu na današnji dan 1054. godine. Te godine započinje istočni raskol, podjela kršćanstva na Zapadnu i Istočnu Crkvu.
Opširnije o sv. Leonu IX. vidi ovdje.

Sv. Marta, djevica i mučenica
Perzija, 341.

Rimski martirologij: U Perziji, sveta Marta, djevica i mučenica, koja je dan nakon ubojstva svoga oca Pusicija, na dan Uskrsnuća Gospodinova, podnijela mučeništvo za kralja Sabora II.

 

Blaženi Jakov Duckett, mučenik
† Tyburn, Inghilterra, 1602


Rimski martirologij: U Londonu, u Engleskoj, blaženi Jakov Duckett, mučenik, koji je bio oženjen čovjek; prokazan je jer je prodavao  katoličke knjige u svom dućanu, te je devet godina držan u zatvoru i na kraju je obješen na Tyburnu za vladavine kraljice Elizabete I. zajedno sa svojom izdajnikom , kojeg je u trenutka smrti pozvao da umre kao katolik.