2. kolovoza

Sv. Euzebije iz Vercellija, biskup
Sardinija, početak 4. st. – Vercelli, Italija, 372. g.

Rimski Martirologij: Sveti Euzebije, prvi biskup Vercellija koji je učvrstio Crkvu u cijeloj regiji podno Alpa. Budući da je prihvatio i ispovijedao Nicejsko vjerovanje, car Konstancije, koji se priklonio arijanskom krivovjerju,  prognao ga je najprije u Scitopolj, potom u Kapadociju i zatim u Tebaidu. Vrativši se osam godina kasnije u svoje biskupsko sjedište, nastojao je obnoviti pravu vjeru i osloboditi je od arijskog krivovjerja.
Opširnije o sv. Euzebiju vidi ovdje.

 

Sv. Petar Julijan Eymard, svećenik
Francuska, Grenoble, 1811. – 1868.

Rimski Martirologij: Sv. Petar Julijan Eymard, svećenik, koji je u početku pripadao biskupijskom kleru, a kasnije se pridružio  Marijinoj Družbi; bio je istaknuti štovatelj euharistijskog otajstva. Utemeljio je  dvije nove Družbe, jednu za muževe a drugu žene za promicanje i širenje pobožnosti prema Presvetom Sakramentu. Umro je u selu La Mure blizu Grenoblea u Francuskoj, gdje je bio i rođen.
Opširnije o sv. Petru vidi ovdje.

 

Blaženi Zefirino Gimenez Malla, ciganin i mučenik
Španjolska, 1861. – 1936. g.

Rimski Martirologij: U Barbastru u Španjolskoj, blaženi Zefirino Giménez Malla, mučenik, ciganskog podrijetla koji je radio na promicanju mira i sklada između svog naroda i susjeda. Bio je bio uhićen za vrijeme građanskog rata  dok je branio svećenika kojega su vojne postrojbe vukle ulicama. Bio je najprije stavljen u zatvor i potom doveden na groblje gdje je strijeljan. Za vrijeme strijeljanja držao je krunicu u rukama i tako je završio svoje zemaljsko hodočašće. On je prvi blaženik ciganin u povijesti Crkve kojega je 4. svibnja 1997. papa Ivan Pavao II.  proglasio blaženim u Rimu.