2. lipnja

Sv. Marcelin i Petar, mučenici
† Rim, 304.

Rimski Martirologij: Sveti mučenici Marcelin, svećenik i Petar, egzorcist, koji su, kako izvješćuje papa sv. Damas, osuđeni na smrt za vrijeme progona cara Dioklecijana; dovedeni su kroz šikaru na mjesto mučeništva te su im naredili da si iskopaju grob vlastitim rukama, tako da im tijela ostanu sakrivena od svih. Međutim, pobožna žena Lucilla dala je dostojan ukop njihovim svetim tijelima u Rimu na Via Labicani na groblju Ad Duas Lauros.
Opširnije o sv. Marcelinu i Petru vidi ovdje.

 

Sv. Potin, sv. Blandina i drugovi, lionski mučenici
† Francuska, Lyon, 177. g.

Rimski Martirologij: U Lyonu u Francuskoj, mučenici biskup Potin, Blandina i četrdeset i šest drugova, čije su teške i opetovane patnje podnesene za vrijeme cara Marka Aurelija posvjedočene u pismu mjesne Crkve Lyona upućene crkvama Azije i Frigije. Među njima bio je devedesetogodišnji biskup Potin koji je umro odmah nakon što je bio zatvoren; drugi, poput njega, umrli su u zatvoru, a ostali su bili izvedeni u arenu ispred tisuća osoba okupljenih za predstavu. Onima koji su bili identificirani kao rimski građani bila je odbrubljena glava, dok su drugi bili predani kao hrana divljim zvijerima. Kao posljednja, Blandina bila je zaklana na kraju mačem nakon što je pretrpjela duga i teška mučenja te je tako pošla za onima koje je prije poticala da postignu slavu mučeništva.

 

Blaženi Sadok i drugovi, mučenici dominikanci
† Sandomierz, Poljska, 1260.

Rimski Martirologij: U Sandomierzu na Visli u Poljskoj, blaženi Sadoc, svećenik i drugovi iz Reda propovjednika, dominikanci, mučenici, koji su ubijeni od Tatara dok su pjevali ‘Salve Regina’, te su tako u smrtnome času pozdravljali Majku Života.