2. rujna

Blaženi Brocardo, prvi general karmelićana
Palestina, 13. stoljeće

Rimski Martirologij: Na gori Karmelu u Palestini u blizini izvora sv. Ilije, blaženi Brocardo, prvi general pustinjaka kojemu je sveti Albert, jeruzalemski biskup oko 1210. godine dao redovnička pravila da danonoćno meditiraju o Zakonu Gospodnjem i da budu budni u molitvi.

 

Blaženi mučenici rujanskih pokolja – žrtve Francuske revolucije
Pariz, 2. i 3. rujna 1792.

Rimski Martirologij: Brojni svećenici, redovnici i laici bili su ubijeni početkom mjeseca rujna 1792. u Parizu u jeku Francuske revolucije samo zato što su odbili prisegnuti na odanost anti-vjerskom i protu-crkvenom republičkom ustavu. Ubijeni su na 4 različita mjesta u Parizu 2. i 3. rujna. Među njima su bila tri biskupa Ivan Maria du Lau d’Alleman, Franjo Josip i Petar Ludovico de la Rochefoucauld, te 188 svećenika i vjernika. Osim u Parizu brojni svećenici, redovnici i vjernici laici po cijeloj Francuskoj bili su žrtve Francuske revolucije koji su položili svoje živote na najokrutniji način zbog vjernosti Kristu i Katoličkoj crkvi. Ukupno je do sada je proglašeno blaženima njih 438, a za 591 još se vode procesi za beatifikaciju. Današnjim danom 2. rujna jednim spomendanom slave se svi ti francuski mučenici, žrtve revolucije koji su nam svojom hrabrošću i neustrašivom vjernošću ostavili divno svjedočanstvo vjere, odanosti i ljubavi prema Kristu i Crkvi.

 

Sv. Teodota i njena djeca, mučenici
Niceja, 3. stoljeće

Rimski Martirologij: U Niceji u Bitiniji, današnja Turska, mučeništvo svete Teodote sa sinovima Evodijem, Ermogeneom i Callistom.