2. srpnja

Sv. Bernardin Realino, isusovac
Italija, Modena, 1530.  – Lecce, 1616. g.

Rimski Martirologij: U Lecceu sv. Bernardin Realino, svećenik Družbe Isusove, koji je sjajio ljubavlju i dobrotom, te odbacivši svjetske časti, posvetio se pastoralnoj skrbi zatvorenika i bolesnih te službi propovijedanja i ispovijedanja.
Opširnije o sv. Bernardinu vidi ovdje.

 

Sv. Liberato i drugovi mučenici
Kartaga, Tunis, 4. stoljeće

Rimski Martirologij: Spomen na svete mučenike opata Liberata, đakona Bonifacija, subđakone Servija i Rustika, monahe Rogata i Settima i dječaka Maksima (15 g.) iz samostana Gafse. U Kartagi, današnjem Tunisu, za vrijeme progona Vandala pod arijskim kraljem Unnericom, bili su podvrgnuti okrutnom mučenju zbog priznavanja katoličke vjere i obrane jedinstvenosti krštenja. Ubijeni su nakon što su bili pretučeni veslima po glavi dok su bili pribijen na drva na kojima su ih pokušavali spaliti; tako su završili svoju divnu borbu primivši od Gospodina krunu mučeništva.

 

Sv. Swithun od Winchestera, biskup
Engleska, 800. – 862.

Rimski Martirologij: U Winchesteru, Engleska, sv. Swithun biskup koji je bio poznat po strogosti svoga osobnog života, ali po velikoj ljubavi prema siromašnima; utemeljio je mnoge crkve koje je uvijek posjećivao pješice.