2. studeni

Dušni dan – Spomendan svih vjernih mrtvih

Rimski Martirologij: Spomendan svih vjernih mrtvih. U njemu se Sveta Majka Crkva, koja već dužnim pohvalama blagdanom Svih Svetih slavi svu svoju djecu koja se već raduju u nebu, također se brine za duše svih onih koji su nam prethodili u znaku vjere i koji su usnuli u nadi uskrsnuća. Također se brine i za sve one od početka svijeta kojima je samo Bog poznavao vjeru da bi očišćeni od svake ljage grijeha ušli u zajedništvo nebeskoga života i uživali u promatranju vječnoga blaženstva.

 

Sv. Viktorin, biskup i mučenik
Ptuj, Slovenija, † 303

Rimski Martirologij: Spomen sv. Viktorina, biskupa Ptuja u Panoniji, u današnjoj Sloveniji koji je napisao mnoge spise o tumačenju Svetoga pisma i okrunjen je mučeništvom za vrijeme progona cara Dioklecijana.

 

Blaženi Ivan Bodey, mučenik
Engleska, 16. stoljeće

Rimski Martirologij: U Andoveru, u grofoviji Hampshire u Engleskoj, blaženi Ivan Bodey, mučenik. Bio je školski učitelj i mučeničku smrt je podnio tako da je bio obješen a prije smrti bila mu je izvađena utroba. Razlog njegove okrutne smrti bio je taj što je odbio priznati autoritet kraljice Elizabete I. u duhovnim stvarima.