2. svibnja

Sv. Atanazije, biskup i crkveni naučitelj
Aleksandrija, Egipat, 295. – 373. g.

 

Rimski martirologij: Spomen sv. Atanazija, biskupa i crkvenog naučitelja. Bio je biskup izvaredne svetosti i učenosti koji se u Aleksandriji od vladavine cara Konstantina do cara Valenta hrabro borio za pravu vjeru. Bio je nepopustljiv zagovornik vjere u Kristovo božanstvo što je proglasio Nicejski sabor 325. g. a što nisu prihvaćali arijanci. Više puta su ga krivovjerci arijanci slali u izgnanstvo. Sastavio je životopis sv. Antuna opata i proširio je i na kršćanski Zapad monaški ideal. Nakon povratka iz progonstva u Crkvu koja mu je bila povjerena i nakon puno borbi i patnji koje je pretrpio s herojskom strpljivošću, u četrdeset i šestoj godini svoga svećeništva umro je našavši mir u Kristu.
Opširnije o sv. Atanaziju vidi ovdje.

 

Sv. Josip Marija Rubio, isusovac
Španjolska, 1864. – 1929.

 

Rimski martirologij: U gradu Aranjuez u Novoj Kastilji u Španjolskoj, sveti Josip Marija Rubio Peralta, svećenik Družbe Isusove, koji se istaknuo kao ispovjednik, u propovijedanju duhovnih vježbi i u pohađanju siromaha u madridskoj regiji.
Opširnije o sv. Josipu vidi ovdje.

 

Bl. Boleslav Strzelecki, svećenik i mučenik
Poljska, 1896. – Auschwitz, 1941.

 

Rimski martirologij: U logoru Auschwitzu blizu Krakowa u Poljskoj, blaženi Bolesław Strzelecki, svećenik i mučenik, koji je zbog vjere za vrijeme rata bačen u zatvor, gdje je nakon mučenja zadobio krunu slave.