2. veljače

Prikazanje Gospodinovo – Svijećnica

Rimski martirologij: Blagdan Prikazanja Gospodinova nastao je na Istoku pod nazivom „Ipapante“ odnosno „Susret“. U VI. se stoljeću proširio i na Zapadu. Četrdeset dana nakon Božića, Marija i Josip donijeli su Isusa u hram kako bi ispunio Mojsijev zakon te pogotovo kako bi susreo svoj vjernički i radosni narod; On svijetlo za rasvijetljene naroda i slavu svog puka izraelskoga. Prikazanje Gospodinovo zatvara božićna slavlja te preko Marijina prikazanja i Šimunova proročanstva otvara put prema Uskrsu.
Opširnije o blagdanu Prikazanja Gospodinova vidi ovdje.

 

Sv. Ivan Teofan Venard, svećenik i mučenik
Francuska 1829. – Hannoi, Vietnam, 1861. g.

Rimski Martirologij: U Hanoiu, današnjem Vietnamu, sv. Ivan Teofan Venard, svećenik Družbe  vanjskih misija u Parizu, nakon što je potajno kroz šest godina obavljao svećeničku službu uz  mnoge poteškoće i trpljenja, bio je zatvoren u jednu gajbu i osuđen na smrt za vladavine cara Tu Duca. Radosno je išao u susret mučeništvu.
Dodatak: U posljednjim mjesecima svoga života posebno ga je štovala sv. Mala Terezija od Djeteta Isusa.
Opširnije o sv. Ivanu Teofanu vidi ovdje.

 

Blaženi Andrija Karlo Ferrari, biskup i kardinal
Parma, 1850. – Milano 1921. g.

Rimski Martitologij: U Milanu blaženi Andrija Karlo Ferrari, biskup i kardinal, koji je cijenio vjersku tradiciju svoga naroda i otvarao je nove putove da svijet upozna Krista i ljubav Crkve.
Dodatak iz drugih izvora: Potaknut socijalnim učenjem Pape Leona XIII., Kardinal Ferrari podupirao je Kongregaciju sv. Pavla i osnivanje Katoličkog sveučilišta Srca Isusova u Milanu. Osnovao je poznatu ustanovu „Opera Kardinal Ferrari“ na kojoj se nadahnjivao bl. Ivan Merz i o njoj je pisao članke sa željom da se nešto slično osnuje i u Hrvatskoj.
Opširnije o bl. Andriji Karlu vidi ovdje.