20. kolovoza

Sv. Bernard, opat i crkveni naučitelj
Francuska, 1090. -1153.

Rimski Martirologij: Spomen svetog Bernarda, opata i crkvenog naučitelja, koji je zajedno s tridesetak pratioca ušao u novi samostan u Cîteauxu, a kasnije postao utemeljitelj cistercitaca i prvi opat samostana Clairveauxa. Uspješno je usmjeravao redovnike na putu Božjih zapovijedi svojim životom, učenjem i primjerom. Proputovao je Europu kako bi obnovio mir i jedinstvo i prosvijetlio čitavu Crkvu svojim spisima i žarkim propovijedima. U svojim komentarima Biblije i liturgije ostavio je izuzetan dokument monaške teologije koja vodi ne toliko do znanosti koliko do iskustva otajstva. Nadahnuo je pobožnu naklonost i ljkubav prema Kristovu čovještvu i prema Majci Djevici.
Opširnije o sv. Bernardu vidi ovdje.

 

Sv. Samuel, sudac i prorok u Izraelu
Rama, Palestina, 1070. – 950. prije Krista

Rimski Martirologij: Spomen sv. Samuela, proroka, kojega je Bog pozvao u službu još dok je bio dječak. Kasnije je postao sudac u Izraelu. Po zapovijedi Gospodinovoj pomazao je Šaula za kralja svoga naroda; nakon što ga je Bog odbacio zbog nevjere dao je kraljevsko pomazanje također i Davidu iz čijeg će se potomstva roditi Krist.
Opširnije o sv. Samuelu vidi ovdje.

 

Sv. Kristofor i sv. Leovigild, monasi
Kordova, Španjolska, 852. g.

Rimski Martirologij: U Kordobi u Andaluziji u Španjolskoj, mučenici Leovigild i Kristofor, redovnici, koji su za vrijeme progona pod vladavinom Maura neustrašivo pred sucem ispovijedili svoju vjeru u Krista i zbog toga im je odrubljena glava te su tako zadobili palmu mučeništva.