20. rujna

Sv. Andrija Kim, sv. Pavao Chong i 101 korejski mučenik
Koreja, 1839. – 1867.

Rimski Martirologij: Spomen svetog Andrije Kima Tae-gon, svećenika, Paula Chong Ha-sanga i drugova mučenika u Koreji. Danas se jednim slavljem slave svih stotinu i tri korejska mučenika. Oni su hrabro svjedočili kršćansku vjeru koju su prvi u ovom kraljevstvu donijeli laici, a potom se hranila i utvrđivala propovijedanjem misionara i slavljenjem sakramenata. Svi ovi Kristov atleti, od kojih su trojica bili biskupi, osam svećenika a ostali su bili laici, među kojima su neki bili oženjeni, zatim stari, mladi i djeca, bili su podvrgnuti mučenjima, te su svojom dragocjenom krvlju posvetili početke Crkve u Koreji.
Opširnije o sv. Andriji i 101 korejskom mučeniku vidi ovdje.

 

Sv. Eustahije Placido, mučenik
3. st.

Rimski Martirologij: U Rimu, spomen sv. Eustahija, mučenika, čiji se spomen štuje u jednoj drevnoj diakoniji grada Rima.

 

Blaženi Thomas Johnson, svećenik kartuzijanac, mučenik
† London, Engleska, 1537.

Rimski Martirologij: U Londonu u Engleskoj blaženi Thomas Johnson, svećenik i mučenik iz londonskog Kartuzijanskog samostana, koji je zbog vjernosti  Crkvi za vladavine kralja Henrika VIII. umro od  gladi i bolesti u tamnici Newportu, kao deveti po redu od svoje subraće kartuzijanaca mučenika.