21. kolovoza

Sv. Pio X., papa
Treviso, 1835. – Rim, 1914.

Rimski Martirologij: Spomen na svetoga papu Pija X, koji je najprije bio svećenik u župi, potom biskup Mantove i potom patrijarha u Veneciji. On je prvi papa suvremenog doba koji dolazi iz seljačkog staleža. Bio je jedan od prvih papa koji je prošao sve faze pastoralne službe, od kapelana do pape. Naposljetku izabran za rimskog biskupa, napravio si je program svoje službe u kojem je glavna misao bila sve obnoviti u Kristu. To je i ostvario u jednostavnosti duše i  siromaštvu snažno promičući među vjernicima kršćanski život po sudjelovanju u Euharistiji, u dostojanstvu svete liturgije i cjelovitosti kršćanskog nauka.
Opširnije o sv. Piju vidi ovdje.

 

Sv. Bassa i njezina tri sina, mučenici
† Edesa i Alone, Sirija, 302. g.

Rimski Martirologij: Spomen svetih mučenika Bassa i njezina tri sina Teognija, Agapija i Pistija. Bassa je pretrpila mučeništvo na otoku Aloneu, a sinovi u Edesi, u drevnoj Siriji. Vlastiti muž Basse i otac trojice sinova, poganin, prijavio ih je vlastima da su kršćani i zbog toga su bili uhićeni i za Kristovu vjeru ubijeni.

 

Blažena Viktorija Rasoamanarivo, udovica i princeza
† Tananarive, Madagascar, 1848. – 1894.

Rimski Martirologij: U Tananarivu u Madagaskaru, blažena Viktorija Rasoamanarivo, koja je, ostavši udovica nakon braka s nasilnim muškarcem, kada su misionari protjerani s otoka, pomogla kršćanima svim sredstvima i branila Crkvu pred javnim tužiteljima. Ona je bila zaštitnica Crkve na sudu, inzistirala je na tome da crkve i katoličke škole ostanu otvorene i poticala je zajednice na ustrajnost u vjeri. Bila je žena duboke pobožnosti, provodila je sate u crkvi i posvetila se brojnim djelima milosrđa prema siromasima, zatvorenicima, napuštenima, gubavcima. Proglašena je blaženom 1989. godine.

 

Blaženi Bruno Zembol, redovnik i mučenik
Poljska, 1905. – Dachau, Njemačka, 1942.

Rimski Martirologij: U blizini Münchena u Njemačkoj, u Dachau bl. Bruno Zembol, brat laik franjevac. U samostanu je vršio službu kuhara i orguljaša. Iz Poljske koja je bila okupirana od neprijateljskog režima koji se protivio Bogu deportiran je u Dachau zbog svoje vjere.  U logoru Dachau, slavno je umro nakon brojnih mučenja. U zatvoru su ga njegovi drugovi nazivali zbog njegove neiscrpive ljubavi, “anđelom strpljenja i dobrote”. Papa Ivan Pavao II. proglasio  ga je blaženim u Varšavi 1999. g. zajedno sa 107 drugih poljskih mučenika.