21. lipnja

Sv. Alojzije Gonzaga, redovnik
Italija, Mantova, 1568. – Rim, 1591.

Rimski Martirologij: Spomen na svetoga Alojzija Gonzagu, redovnika, koji je rođen u plemićkoj obitelji i svima je poznat po svojoj čistoći. Ostavio je bratu kneževinu svojih predaka i pridružio se Družbi Isusovoj u Rimu. Umro je od bolesti koju je zadobio pomažući žrtvama kuge po rimskim ulicama.
Opširnije o sv. Alojziju vidi ovdje.

 

Sv. Ivan Rigby, mučenik
Engleska, London, 1570. – 1600. g.

Rimski Martirologij: U Londonu u Engleskoj, sveti Ivan Rigby, anglikanac, koji se obratio na katolicizam; uhićen je i osuđen na smrt za vladavine kraljice Elizabete I. zbog prelaska u Katoličku Crkvu. Bio je obješen u Southwarku a utroba mu je razderana dok je još bio živ.

 

Sv. Jose Flores Varela, meksički mučenik
Meksiko, Guadalajara, 1866. – Zapotlanejo 1927.

Rimski Martirologij: Na području Zapotlanejo u Meksiku, sveti Jose Isabel Flores, svećenik i mučenik u vrijeme velikog progona. 26 godina širio je ljubav svoje službe. Pokušali su ga ubiti vješanjem, ali nisu uspjeli. Zapovjednik je naredio da u njega pucaju i tako da ga ubiju. Vojnik koji je to trebao izvršiti, prepoznao je u njemu svećenika koji ga je krstio i nije htio to učiniti. Razljućeni zapovjednik odmah je ubio vojnika. Pokušali su ponovno pucati u oca Floresa ali je nekim čudom oružje zatajilo. Stoga je jedan od ubojica izvadio veliki nož i na kraju zaklao hrabrog mučenika vlč. Floresa.