21. listopad

Blaženi Karlo Austrijski
Austrija, 1887. – Madeira, Portugal, 1922. g.

Iz drugih izvora: Karlo Habsburški Austrijski rođen je 1887. Gajio je veliku ljubav prema sv. Euharistiji i Srcu Isusovu. Godine 1911. oženio se princezom Zitom Bourbonskom i u braku su imali osmero djece. Dok je trajao Prvi svjetski rat nakon smrti cara Franje Josipa postao je car Austrougarskog carstva. I na ovu je zadaću Karlo gledao kao na način da slijedi i služi Kristu i to u ljubavi za povjerene mu narode i u brizi za njihovo dobro. Po završetku Prvoga svjetskog rata prognan je s cijelom obitelji na portuglaski otok Madeiru gdje je i umro 1922. g. na glasu svetosti. Papa Ivan Pavao II. koji je po njemu dobio ime Karol, proglasio ga je blaženim 2004. g.  Bl. Karlo Austrijski-Habsburški bio je posljednji austrijski car i posljednji legalni hrvatski kralj.

 

Sv. Petar Yu Tae-ch’ol, mučenik ( 13 god.)
Južna Koreja, Seul, 1826. – 1839. g.

Rimski Martirologij: U Seulu, Koreja, sv. Petar Yu Tae-ch’olu, mučenik koji je sa samo trinaest godina u zatvoru poticao drugove da izdrže muke, te je nakon okrutnog bičevanja bio ugušen i tako je postigao  palmu mučeništva.

 

 

Sv. Uršula i družice, mučenice
Njemačka, 4. stoljeće

Rimski Martirologij: Blizu Kölna u Njemačkoj spomen svetih djevica, koje su završile svoje živote mučeništvom za Krista. Na mjestu njihova mučeništva izgrađena je kasnije bazilika u čast sv. Uršule, nevine djevice, koja je bila njihova voditeljica.

Po ovoj svetici sv. Angela Merici  (1474.-1540) nazvala je red koji je osnovala u Italiji „uršulinkama“ koje djeluju i u Hrvatskoj.
Opširnije o sv. Uršuli i družicama vidi ovdje.