21. srpnja

Sv. Lovro Brindiški, kapucin, crkveni naučitelj
Italija, Brindisi, 1559.  – Portugal, Lisabon, 1619. g.

Rimski Martirologij: Sv. Lovro Brindiški, svećenik i crkveni naučitelj: nakon što je ušao u Kapucinski red, neumorno je vršio službu propovijedanja po raznim krajevima Europe. Svaki je zadatak obavljao u jednostavnosti i poniznosti bilo da se radilo o obrani Crkve od nevjernika, ili o pomirenju moćnika koji su odlučivali o ratu, ili o upravljanju svojim redom.
Opširnije o sv. Lovri vidi ovdje.

 

Sv. Albert Crescitelli, misionar i mučenik
Italija, 1863.  –  Kina, 1900. g.

Rimski Martirologij: U Yanzibianu u blizini Yangpingguan u Kini, sveti Albert Crescitelli, svećenik Papinskog instituta za vanjske misije i mučenik. Tijekom progona od strance boksera, okrutno je bio pretučen gotovo do smrti te je sljedeći dan bio vučen zavezanih nogu duž pločnika do rijeke, gdje je bio raskomadan i potom mu je odrubljena glava i tako je zadobio krunu mučeništva.

 

Blaženi Gabrijel Pergaud, kanonik mučenik
Francuska,1752. –1794. g.

Rimski Martirologij: U uvali ispred Rocheforta na francuskoj obali u nehumanom zatvoru na jednom brodu blaženi Gabrijel Pergaud, svećenik i mučenik. On je kao kanonik u Beaulieu na području Saint Brieuc, za vrijeme francuske revolucije bio uhapšen i odveden iz samostana zbog svoga svećeništva. Potom je bio bačen u tamnicu gdje je nakon teških bolesti od kojih je umro zadobio krunu mučeništva.