21. veljače

Sv. Petar Damiani, biskup i crkveni naučitelj
Italija, Faenza, 1007. – 1072.

        
Rimski martirologij: Sveti Petar Damiani, kardinal-biskup Ostije (kraj Rima) i crkveni naučitelj. Nakon ulaska u samostan Fonte Avellana, snažno promiče redovničku disciplinu. Kako bi  pridonio reformi Crkve u teškim vremenima, čvrsto je pozivao redovnike na svetost kontemplacije, svećenike na integritet života, narod na zajedništvo s Apostolskom Stolicom.
Opširnije o sv. Petru vidi ovdje.

 

Sv. Robert Southwell, isusovac mučenik 
Tyburn, London 1561. – 1595.

        
Rimski martirologij: U Londonu sveti Robert Southwell, svećenik Družbe Isusove i mučenik. Dugi niz godina vršio je svoju službu u ovom gradu i u susjednoj regiji. Skladao je duhovne himne. Uhićen je zbog svoga svećeništva i po nalogu same kraljice bio je veoma okrutno mučen i na Tyburnu je obješen  čime je okrunio svoje mučeništvo.
Opširnije o sv. Robertu vidi ovdje.

 

Blaženi Natale Pinot, mučenik
Angers, Francuska, 1747. – 1794.

Rimski Martirologij: U Angersu u Francuskoj blaženi Natale Pinot, svećenik i mučenik. Bio je župnik te je za vrijeme francuske revolucije, dok se pripremao služiti misu bio uhićen i obučen u misno odijelo zbog izrugivanja, odveden je do stratišta kao na oltar žrtvovanja gdje mu je giljotinom odrubljena glava.