22. kolovoza

Blažena Djevica Marija Kraljica

Rimski Martirologij: Spomen Blažene Djevice Marije Kraljice, koja je rodila Sina Božjega, princa mira, čijemu Kraljevstvu neće biti kraja, a kršćanski narod pozdravlja je kao Kraljicu Neba i Majku Milosrđa. Današnji blagdan, usporedan s blagdanom  Krista Kralja, uveo je Papa Pio XII. 1955. godine.
Opširnije o spomenu Blažene Djevice Marije Kraljice vidi ovdje.

 

Blaženi Šimun Lukač, biskup i mučenik
Ukrajina, 1893. – 1964.

Rimski Martirologij: U selu Starunya na području Ivano-Frankivsk u Ukrajini, blaženi Šimun Lukač, biskup i mučenik, koji je tajno obavljao svoju službu grko-katoličkog obreda za narod pod ateističkim režimom. Svojom smrću u vjeri potvrrdio je slavu i čast Krista, Gospodina i Boga. Blaženim ga je proglasio Papa Ivan Pavao II. 2001. godine zajedno s još 24 žrtve sovjetskog režima ukrajinske nacionalnosti.

 

Sv. Sinforian, mladić mučenik
† Autun, Francuska  257. g.

Rimski Martirologij: U Autunu u Lugijanskoj Galiji, sada u Francuskoj, sv. Sinforian, mučenik. Dok su ga vodili prema stratištu da ga pogube sa zida grada, majka ga je hrabrila ovim riječima: „Sine, sine Sinforiane, imaj pred očima živoga Boga. Danas ti se život ne oduzima, već se mijenja u bolji”.