22. lipnja

Sv. Paulin iz Nole, biskup
Francuska, 355. – Italija, Nola, Napulj, 431. g.

Rimski Martirologij: Sveti Paulin, biskup, bio je kršten u Bordeauxu i potom je napustio službu konzula. Od vrlo plemenitog i bogatog postao je siromašan i ponizan za Krista, te se preselio u Nolu kraj Napulja blizu groba sv. Feliksa svećenika. Želio je tako izbliza slijediti primjer njegova života. Vodio je asketski život sa svojim sljedbenicima. Kao biskup, odlikujući se kulturom i svetošću, pomagao je hodočasnicima i s ljubavlju se brinuo za siromahe.
Opširnije o sv. Paulinu vidi ovdje.

 

Sv. Ivan Fisher i sv. Toma Mor, mučenici
Engleska,1469. i 1478. – London, 1535. g.

Rimski Martirologij: Sveti Ivan Fisher, biskup i Toma Mor, mučenici, koji su se suprotstavili kralju Henriku VIII. u kontroverzi zbog razvoda njegova braka i primata rimskoga Pape. Bili su najprije zatvoreni u poznatoj Londonskoj tamnici Tower. Ivan Fisher, biskup  Rochestera, čovjek koji se odlikovao kulturom i dostojanstvom života, na današnji dan je  odlukom samoga kralja ubijen tako da mu je pred samim zatvorom odrubljena glava. Toma Mor, otac obitelji, sveta života i veliki kancelar engleskog kraljevstva zbog svoje vjernosti Katoličkoj Crkvi pridružio se 6. srpnja časnom biskupu u mučeništvu. Zajedno se slave na današnji dan.
Opširnije o sv. Ivanu vidi ovdje, a o sv. Tomi ovdje.

 

Sv. Niceta, biskup
Aquileja, Italija, 485. g.

Rimski Martirologij: Sv. Niceta, biskup u Remesianu u Daciji, danas Srbija, kojega je sv. Paulin iz Nole proslavio jednom pjesmom u kojoj hvali njegov rad oko navještanja Evanđelja barbarima; on ih je kao ovce priveo u ovčinjak mira i one koji su prije bili bez kulture i obrazovanja, odani pljački, naučio ih je da rimskim srcem odzvanjaju Krista (corde romano resonare Christum).