22. listopad

Sv. Ivan Pavao II., (Karol Wojtyla) papa
Poljska, 1920. –  Rim-Vatikan, 2005. g.

Iz drugih izvora. Karol Wojtyla rođen je u Wadovicama u Poljskoj 1920. On je prvi slavenski papa i prvi ne-talijanski papa od vremena Hadrijana VI. U svom prvom govoru na početku svoga pontifikata ponovio je kako želi nastaviti s naslijeđem Drugog Vatikanskog koncila. 13. svibnja 1981, na Trgu svetog Petra, na godišnjicu prvog ukazanja Gospe Fatimske, teško je ranjen hicem iz pištolja turskog terorista Ali Agce. U središtu njegova naviještanja Evanđelje bio je međureligijski i ekumenski dijalog, obrana mira i čovjekova dostojanstva, poštivanje prava svakoga čovjeka ali i svakoga naroda. Njegovo djelovanje u tome smislu uzrokovalo je pad komunističkih režima u Europi. Iz njegovih brojnih putovanja na pet kontinenata izranja ljubav prema Evanđelju i slobodi svih naroda. Na njegovim brojnim putovanjima ostavio je brojne poruke, održavao impresivne liturgije. Nezaboravne su njegove geste: od susreta u Asizu s vjerskim vođama iz cijelog svijeta do molitve kod Zida plača u Jeruzalemu. Vršio je papinsku službu od 1978. do 2005. Posebno je volio hrvatski narod, zauzimao se za prestanak agresije na Hrvatsku i zahvaljujući njemu Hrvatska je bila brzo međunarodno priznata 1992. g.
Opširnije o sv. Ivanu Pavlu II. vidi ovdje.

 

Sv. Filip biskup i Hermes đakon, mučenici
† Trakija, Turska, 305. g.

Rimski Martirologij: U Edirnu u Trakiji, u Turskoj, sveti mučenici Filip, biskup Marmara Ereglisi i Hermes, đakon. Na početku progona za vladavine cara Dioklecijana sv. Filip je dobio nalog da zatvori crkvu i pokaže sve crkveno posuđe i knjige koji su se unutra nalazili. Odgovorio je guverneru Justinu da njemu  nije dopušteno to predati što se od njega traži, a niti njemu kao guverneru dopušteno da si on to prisvoji. Obojica, i biskup i đakon najprije su bili zatvoreni, zatim bičevani  i potom spaljen na lomači.

 

Sv. Nunilona i Alodia, mučenice
† Španjolska, 846. g.

Rimski Martirologij: U Huesci u Aragonu u Španjolskoj, svete Nunilona i Alódia, sestre djevice i mučenice. Rođene su od oca muslimana ali je majka bila kršćanka koja ih je odgojila u kršćanskoj vjeri. Odbile su napustiti svoju vjeru u Krista pa su po nalogu kralja Cordove Abd ar-Rahmana II. najprije bile dugo zatočene u tamnici i nakon toga su probodene mačem i tako ubijene zasluživši palmu mučeništva.