22. travanj

Sv. Soter, papa
Rim, 175 g.

Rimski martirologij: U Rimu spomen sv. Sotera, pape od 166. do 175. O njemu sv. Dionizije iz Korinta slavno govori i ističe veliku ljubav za braću, siromašne hodočasnike, te one koji su pogođeni siromaštvom ili osuđeni na prisilne radove.
Opširnije o sv. Soteru vidi ovdje.

 

Sv. Kajo, papa
Rim, 296. g.

Rimski martirologij: U Rimu u katakombama sv. Kalista na Via Appia, sahrana sv Kaje, pape koji je bio rodom iz Dalmacije. Pobjegao je od progona cara Dioklecijana i umro je kao ispovjedaoc vjere. Bio je papa od 283. – 296. g.
Opširnije o sv. Kaji vidi ovdje.

 

Sv. Leonida, otac Origena, mučenik
Egipat, 204. g.

Rimski martirologij: U Aleksandriji, spomen sv. Leonide, mučenika. Bio je otac crkvenog pisca Origena. Za progona kršćana pod carem Septimijem Severom proboden je mačem zbog vjere u Krista, ostavivši sedmero djece od kojih je Origen bio najstariji (17 god.).
Opširnije o sv. Leonidi vidi ovdje.

 

Sv. Teodor Siceota biskup i pustinjak
Turska, 613. g.


Rimski martirologij: U selu Sykéon u Galaciji, današnja Turska, spomen sv. Teodora biskupa i pustinjaka. Od djetinjstva je bio veoma pobožan i sklon samotničkom načinu života koji je provodio u strogosti i pokori. Zaređen je bio za biskupa Anastasiopole. Nakon određenog vremena molio je carigradskog patrijarha da se može vratiti u svoj samotnički pustinjački način života.
Opširnije o sv. Teodoru vidi ovdje.