22. veljače

Katedra svetog Petra Apostola

        
Rimski martirologij: Blagdan je Katedre svetog Petra Apostola kome je Gospodin rekao: „Ti si Petar i na toj stijeni sagradit ću svoju Crkvu“. Na dan kada su Rimljani običavali sjećati se svojih pokojnika, časti se učiteljska stolica  rođenja za nebo onoga Apostola, koji zadobiva slavu kroz pobjedu na vatikanskom brežuljku i koji je pozvan da predsjeda općem zajedništvu u ljubavi.
Opširnije o blagdanu Katedre svetog Petra Apostola vidi ovdje.

 

Sv. Margareta iz Cortone
Perugia, 1247. –  Cortona, Arezzo, Italija, 1297. g.

Rimski Martirologij:  U Cortoni, Toscana (Italija), sv. Margareta. Bila je teško pogođena smrću svoga ljubavnika. Oprala je spasonosnim pokorničkom životom mrlje svoje mladosti. Bila je primljena u Treći red sv. Franje te se povukla u samoću i kontemplaciju nebeskih stvarnosti a Bog ju je ispunio uzvišenim karizmama.
Opširnije o sv. Margareti vidi ovdje.

 

Blaženi Diego Carvalho, svećenik isusovac i mučenik
Portugal, 1578. – Japan, 1624. g.

Rimski Martirologij: U gradu Sendai u Japanu blaženi Diego Carvalho, svećenik i mučenik iz Družbe Isusove. Nakon vrijeđanja i zlostavljanja, boravka u tamnici, te zamornih putovanja za vrijeme zime, bio je na kraju stavljen u zaleđenu vodu. S neustrašivom vjerom ispovjedao je Krista zajedno s mnogim drugovima koji su zajedno s njime bili osuđeni na smrt u zaleđenoj rijeci.