23. kolovoza

Sv. Ruža Limska, djevica
Lima, Peru, 1586. – 1617.

Rimski Martirologij: Sv. Ruža, djevica, koja se isticala od djetinjstva po svojoj strogoj trijeznosti života, obukla je odijelo sestara trećeg dominikanskog reda u Limi u Peruu. Posvećena pokori i molitvi i žarko čeznući za spasenje grešnika i domorodačkih naroda željela je dati svoj život za njih pa je tako činila velike žrtve kako bi za njih zadobila spasenje Krista u Kristovoj vjeri.
Opširnije o sv. Ruži vidi ovdje.

 

Sv. Klaudije, Asterije i Neon, braća mučenici
Turska, 305. g.

Rimski Martirologij: U Egeji u Ciliciji, na području današnje Turske, sveta braća mučenici Klaudije, Asterij i Neon, koje je njihova maćeha optužila zbog njihove kršćanske vjere, te su im odrubljene glave za cara Dioklecijana i guvernera Lisije.

 

Blaženi Franjo Dachtera, svećenik i mučenik
Poljska, 1910. – Dachau, Njemačka, 1944.

Rimski Martirologij: U logoru Dachau u blizini Munchena u Njemačkoj, blaženi Franjo Dachtera, svećenik i mučenik, koji je, podrijetlom iz Poljske, u vrijeme rata umro za Krista, shrvan okrutostima koje su nad njim vršili  liječnici bez poštivanja ikakvog ljudskog dostojanstva. Proglasio ga je blaženi Papa Ivan Pavao II. 1999. g. s još 107 drugih poljskih mučenika.