23. ožujka


Sv. Turibije, biskup
Lima, Peru, 1538. – 1606. g.

Rimski martirologij: Sv. Turibije od Mogroveja, biskup Lime: bio je rodom iz Španjolske, pravni stručnjak, izabran je za biskupa te je otišao u Ameriku; potaknut apostolskim žarom, posjetio je više puta, često pješice, svoju ogromnu biskupiju Mogroveju marljivo se brinući za narod koji mu je bio povjeren; kroz sinodeborio se protiv zloporaba i skandala unutar klera; pokrštavao je domoroce sve dok nije u Sani u Peruu pronašao posljednje počivalište.
Opširnije o sv. Turibiju vidi ovdje.

 


Blaženi Metodije Trčka, svećenik redemptoris, mučenik
Moravska, 1886. – Slovačka, 1959.

Rimski martirologij: U Leopoldovu u Slovačkoj, blaženi Metodije Dominik Trčka, svećenik Kongregacije Presvetog Otkupitelja, redemptorist i mučenik, čije se zemaljsko hodočašće u vrijeme progona vjere od strane komunističkog režima, pretvorilo preko slavnog mučeništva u vječni život.

 


Sv. Viktorin, Frumencije i drugovi mučenici
Kartaga, 484. g.

Rimski martirologij: U Kartagi,u današnjem Tunisu, spomen svetih mučenika Viktorina prokonzula, te dva brata iz današnje Henchir-Baboucha i dva trgovaca, obojica imenom Frumencije;oni su za vrijeme progona Vandalapod arijanskim kraljem Hunerikom, jer su ustrajali u kršćanskoj vjeri, bilipodvrgnuti teškim mukama i tako su zadobili slavnu krunu mučeništva.

 


Sv. Rebeka, redovnica
Libanon, 1832. – 1914. g.

Rimski martirologij: U Ad-Dahr u Libanonu, sveta Rebeka ar-Rayyās iz Himlaya, redovnica, članica libanonskih sestara Maronitkinja; ona je trideset godina bila slijepa i patila je od drugih bolesti u cijelom tijelu,no ustrajala je u trajnoj molitvi pouzdavajući se samo u Boga.
Opširnije o sv. Rebeki vidi ovdje.