23. rujna

Sv. Pater Pio iz Pietrelcine, franjevac kapucin
Italija, 1887. – 1968.

Rimski Martirologij: Sveti Pio iz Pietrelcine (Franjo) Forgione, svećenik Reda manje braće kapucina koji se u samostanu San Giovanni Rotondo u Pugliji potpuno posvetio duhovnom vodstvu vjernika i pomirenju pokornika u ispovijedi. Također se veoma brinuo za potrebite i siromahe te je na ovaj dan završio svoje zemaljsko hodočašće potpuno sličan raspetom Kristu.
Opširnije o sv. Piju vidi ovdje.

 

Sv. Zaharija i Elizabeta, roditelji sv. Ivana Krstitelja
1. stoljeće

Rimski Martirologij: Spomen na svetog Zahariju i Elizabetu, roditelje sv. Ivana Krstitelja, Gospodinova preteču. Elizabeta, primivši u svoju kuću Mariju, svoju rođakinju, puna Duha Svetoga pozdravila je Majku Gospodinovu kao blaženu među ženama. Zaharija, svećenik, pun proročkog duha, prigodom rođenja svoga sina izrekao je hvalu Bogu Otkupitelju i prorekao je skori Kristov dolazak koji će doći s visina kao izlazeće sunce.

 

Sv. Lino, papa i mučenik
Rim, 1. stoljeće

Rimski Martirologij: U Rimu, spomen svetog Line, pape, prvoga nasljednika sv. Petra, kome su, kako piše sveti Irenej, sveti apostoli povjerili biskupsku brigu za Crkvu utemeljenu u Rimu i koga sv. Pavao apostol spominje kao svog druga. Bio je papa od 67. do 76. g.
Opširnije o sv. Linu vidi ovdje.