23. srpnja

Sv. Brigita Švedska, redovnica, suzaštitnica Europe
Švedska, 1303. – Rim, 1373. g.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Brigite, redovnice. U braku s plemićem Ulfom u Švedskoj odgojila je osmero djece u kršćanskoj pobožnosti, potičući i supružnika riječju i primjerom na duboki život vjere. Nakon smrti svoga muža hodočastila je na mnoga sveta mjesta. Napisala je spise o mističnoj obnovi Crkve od glave do njezinih članova. Utemeljila je Red Svetoga Spasitelja i u Rimu je umrla i prešla na nebo. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je 1999. g. suzaštitnicom Europe zajedno sa sv. Katarinom Sijenskom i sv. Terezijom od Križa (Edith Stein).
Opširnije o sv. Brigiti vidi ovdje.

 

Blaženi Nicefor Díez Tejerina i pet drugova mučenika pasionista
† Manzanares, Španjolska, 1936. g.

Rimski Martirologij: U gradu Manzanares u Novoj Kastilji u Španjolskoj, blaženi Nicefor od Isusa i Marije (Vinko) Díez Tejerina, svećenik i pet drugova članova Kongregacije pasionista, mučenici. Oni su u vrijeme progona ostavši vjerni svome redovničkom pozivu bili strijeljani i tako zadobili krunu mučeništva.

 

Blaženi Vasil Hopko, grko-katolički biskup i mučenik
Slovačka, 1904. – 1976.

Rimski Martirologij: U Prešovu, u Slovačkoj, blaženi Vasil Hopko, pomoćni biskup i mučenik. On je za vrijeme komunističkog režima koji je bio neprijatelj Krista i Crkve uhapšen zbog vršenja svoje službe za vjernike istočnog obreda; bio je podvrgnut mučenju od čega je zadobio dugu i tešku bolest koja ga je pratila sve do smrti i tako je zadobio krunu pobjede.