23. studeni

Sv. Klement Rimski, papa i mučenik

† 97 g.

Rimski Martirologij: Sveti Klement I, papa i mučenik, koji je treći po redu upravljao rimskom Crkvom nakon sv. Petra Apostola. Napisao je Korinćanima čuvenu poslanicu kako bi ojačao mir i sklad među njima. Na današnji dan obilježava se sahrana njegova tijela u Rimu. Ime mu se spominje i u rimskom kanonu.
Opširnije o sv. Klementu vidi ovdje.

Sv. Kolumban, opat

Irska, 525. – Italija, 615.

 

Rimski martirologij: Sveti Kolumban, opat, bio je irskog podrijetla postao je hodočasnik za Krista kako naviještao Evanđelje narodima Francuske. Utemeljio je nakon mnogo drugih samostana i onaj u Luxeuilu kojim je on sam upravljao u kojem su se strogo obdržavala pravila. Bio je prisiljen poći u progonstvo pa je prešao Alpe i utemeljio u talijanskoj pokrajini Emiliji samostan Bobbio, poznat po disciplini i studijima. Stekavši mnoge zasluge za Crkvu, umro je u miru a njegovo je tijelo sahranjeno na današnji dan.
Opširnije o sv. Kolumbanu vidi ovdje.

Blaženi Augustin Mihael Pro, isusovac, mučenik

Guadalupe, Meksiko, 1891. – Grad Meksiko, 1927.

 

Rimski Martirologija: U selu Guadalupe na području Zacatecasa u Meksiku, bl. Mihael Augustin Pro, svećenik Družbe Isusove i mučenik, koji je u vrijeme progona protiv Crkve osuđen na smrt bez suđenja s lažnom optužbom da je bio sudionik zavjere u pripremi jednog zločina. Žarko je želio mučeništvo koje je podnio na način da je bio strijeljan. Raširenih ruku držeći u jednoj ruci raspelo u drugoj krunicu izgovorio je prije strijeljanja posljednje riječi: „Živio Krist Kralj!“