23. svibnja

Sv. Deziderije, biskup i mučenik
Francuska, 4. stoljeće

Rimski Martirologij: Blizu Langresa u Galiji, današnja Francuska, mučeništvo sv. Desiderija, biskupa. Vidjevši kako je njegov narod potlačen od Vandala, otišao je do njihova kralja da moli za milost; međutim po naredbi istoga kralja odmah je bio zaklan; prije smrti vedro se prikazao Bogu kao žrtva za dobro povjerenog mu naroda.

 

Blaženi Josip Kurzawa i Vinko Matuszewski, svećenici i mučenici
† Poljska, 1940. g.

Rimski Martirologij: U gradu Witowo u Poljskoj, blaženi Josip Kurzawa i Vinko Matuszewski, svećenici i mučenici koji su tijekom okupacije svoje zemlje od stranih osvajača nacista, bili ubijeni od progonitelja Crkve.

 

Sv. Lucije i drugovi mučenici
† Kartaga, Tunis 259. g.

Rimski Martirologij: U Kartagi, u današnjem Tunisu, sveti Lucije, Montano, Julijan, Vitoriko, Viktor i Donacijan, mučenici, koji su zbog vjere koju su primili i u njoj bili poučeni od sv. Ciprijana, podnijeli mučeništvo za vladavine cara Valerijana.

 

Sv. Mihael, biskup
† Turska, 826. g.

Rimski Martirologij: U Sinadi u Frigiji, danas u Turskoj, sv. Mihael biskup koji je, kao čovjek mira poticao na slogu između Grka i Latina; zatim je bio prognan zbog štovanja svetih slika te je umro daleko od svoje domovine.