24. kolovoza

Sv. Bartol, Apostol
Palsetina,  1. stoljeće

Rimski Martirologij: Blagdan sv. Bartola Apostola. Poistovjećuje se s Natanaelom. Rođen je u Kani iz Galileje i Filip ga je odveo k Isusu kraj Jordana. Gospodin ga je pozvao da ga slijedi pridružujući ga Dvanaestorici. Nakon Gospodinova Uzašašća   propovijedao je Evanđelje Gospodinovo u Indiji gdje je bio okrunjen mučeništvom.
Opširnije o sv. Bartolu vidi ovdje.

 

Blaženi Miroslav Bulešić, svećenik i mučenik
Čabrunići, Istra, 1920. – Lanišće, Istra, 1947.

Miroslav Bulešić rođen je 13. svibnja 1920. u Zabru (Čabrunići), malom mjestu u župi Sanvincenti (Svetvinčenat). Pohađao je škole u Kopru, Gorica i Rimu, gdje je 1943. godine stekao diplomu u filozofiji na Papinskom sveučilištu Gregorianu. Zaređen je za svećenika 1943. u Sanvincenti. Osim što je služio svoj pastoralni rad u Mompaderno (Baderna), Montreo (Muntrilj) i Canfanaro (Kanfanar), bio je profesor i vicerektor u Pazinskom sjemeništu. 24. kolovoza 1947. komunisti su ga ubili u Lanišću podjele sakramenta sv.potvrde u toj župi. Svečanost beatifikacije održana je u pulskoj Areni u subotu 28. rujna 2013.
Opširnije o bl. Miroslavu vidi ovdje.

 

Sv. Juraj, monah, mučenik
† Bitinija, Turska, 730. g.

Rimski Martirologij: Na gori Olimpu u Bitiniji, u današnjoj Turskoj, sv. Juraj Limniota, monah, koji je osudio bezbožnost cara Lava III. zbog uništavanja svetih slika i spaljivanja relikvija svetaca. Zbog toga su mu najprije otsjekli nos  a potom zapalili glavu i tako je kao mučenik uzašao  Gospodinu.