24. listopad

Sv. Antun Maria Claret, biskup i utemeljitelj
Španjolska, 1807. – Francuska, 1870. g.

Rimski Martirologij: Sveti Antun Maria Claret, biskup. Nakon što je zaređen za svećenika, dugi niz godina putovao je katalonskom regijom u Španjolskoj propovijedajući narodu. Utemeljio je Društvo misionara Sinova Bezgrješnog Srca Blažene Djevice Marije (klaretijanci) i postao je biskup Santiaga na otoku Kubi. Ulagao je velike napore u radu za spas duša. Vrativši se u Španjolsku, ponovno se s puno mara i truda zalagao za Crkvu. Umro je na kraju kao izaganik među cistercitskim redovnicima u Fontfroide kod Narbonnea u južnoj Francuskoj.
Opširnije o sv. Antunu vidi ovdje.

 

Sv. Proklo, biskup
† Carigrad, 446. g.

Rimski Martirologij: U Carigradu, Sveti Proklo, biskup,  koji je hrabro proglašavao Blaženu Mariju Majkom Božjom tj. Bogorodicom. Donio je iz progonstva u grad tijelo Sv. Ivana Krisostoma u svečanoj procesiji zasluživši tako na Ekumenski koncilu u Kalcedonu  naziv Veliki. Branio je Marijino  božansko majčinstvo, borio se protiv heretika Nestorija i nakon njegova svrgavanja postao je carigradski patrijarh.

 

Sv. Alojzije Guanella, svećenik
Como, Italija, 1842. – 1915. g.

Rimski Martirologij: U Comu u sjevernoj Italiji blaženi Alojzije Guanella, svećenik, koji je osnovao Družbu sluga milosrđa i Kćeri svete Marije od Providnosti da se brinu za potrebe siromašnih i stradalih i da rade za njihovo duhovno spasenje.