24. rujna

Sv. Gerhard Sagredo, mučenik, apostol Mađarske
Venezia, 980. – Mađarska, 1046.

Rimski martirologij: U Panoniji, na području današnje Mađarske, sveti Gerhard Sagredo, biskup Csanáda i mučenik koji je bio učitelj sv. Emerika, mladoga princa, sina svetog kralja Stjepana. Umro je kamenovan blizu Dunava u pobuni nekoliko pogana.

 

Blaženi Anton Martin Slomšek, biskup
Maribor, 1800. – 1862.

Rimski Martirologij: U Mariboru, Slovenija, blaženi Anton Martin Slomšek, biskup, koji se veoma zauzimao za kršćanski život obitelji i za odgoj klera, te se borio svim snagama za jedinstvo Crkve.

 

Blaženi Josip Ferragud Girbes, otac obitelji, mučenik
Španjolska, Valencija, 1887. –  1936. g.

Rimski Martirologij: U Alziri, u Španjolskoj, blaženi Josip Raimund Ferragud Girbés, mučenik, otac obitelji, koji je pao kao žrtva za Krista od progonitelja vjere.

Iz drugih izvora: José Ferragud Girbés, vjernik laik, rođen 1887. u Algemesiju u Valenciji. Oženio se 1914. s Josefom Borras Borrasom i imali su osmero djece. Bio je seljak, svakodnevno je išao na sv. Prčest i mnogo je molio.  Pridružio se različitim udrugama apostolata i bio je poznat po svojoj aktivnosti u sindikatu katoličkih radnika. 27. srpnja 1936. bio je zatvoren i proveo svoje zatočeništvo u trajnoj molitvi koja je proizlazilo iz njegove duboke vjere. 24. rujna 1936. u Alciri (Valencija) podnio je mučeništvo uz uzvik “Živio Krist Kralj!”, nakon što je oprostio svojim ubojicama. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 2001.