24. srpnja

Sv. Charbel Makhluf, svećenik pustinjak
Libanon, 1828. – 1898. g.

Rimski Martirologij: Sveti Charbel (Josip) Makhlūf, svećenik libanonskog Maronitskog Reda koji se u potrazi za životom stroge samoće i veće savršenosti, povukao iz samostana Annaya u Libanonu u pustinju gdje je služio Bogu danju i noću upostom i molitvama u potpunoj trijeznosti te je 24. prosinca usnuo u Gospodinu.
Opširnije o sv. Charbelu vidi ovdje.

 

Sv. Kristina od Bolsene, djevica i mučenica
+ Bolsena, 4. stoljeće

Rimski Martirologij: U Bolseni u Laziju, sveta Kristina, djevica i mučenica.

Zaštitnica je grada Bolsene gdje se dogodilo poznato euharistijsko čudo koje je dalo poticaj tadašnjem papi Urbanu IV. da je 1264. g. ustanovio blagdan Tijelova.
Opširnije o sv. Kristini vidi ovdje.

 

Sv. Boris i Gleb, mučenici
Rusija, 1015. g.

Rimski Martirologij: U Rusiji, sv. Boris i sv. Gleb, mučenici, koji su bili knezovi Rostova i sinovi sv. Vladimira. Radije su odabrali smrt umjesto da se silom suprotstave svome bratu Svjatopolku: Boris je zadobio palmu mučeništva na rijeci Don blizu Pereyaslavla, a Gleb malo zatim na rijeci Dneper u blizini Smolenska.
Opširnije o sv. Borisu i Glebu vidi ovdje.

 

Sv. Kunigunda, kraljica Poljske
Mađarska – Poljska, 1224 – 1292. g.

Rimski Martirologij: U Stary Sącz kod Tarnowa u Poljskoj, sveta Kunigunda, kći mađarskog kralja Bele IV. Udana je bila za Boleslava, kneza Krakova. U braku je očuvala djevičanstvo. Ostavši udovica prihvatila je život po pravilu sv. Klare i ušla je u samostana kojega je sama osnovala. Zauzimala se za pomoć siromašnima i bolesnicima. Zaštitnica je Poljske i Litve.