24. svibnja

Bl. Djevica Marija – Pomoćnica Kršćana

 

Nakon bitke kod Lepanta 1571. i pobjede kršćanske vojske nad osmanlijama Papa Pio V. ustanovio je blagdan Kraljice sv. Krunice na sam dan pobjede 7. listopada, a u Gospine Litanije uveo je zaziv „Pomoćnica kršćana“ koja se slavi na današnji dan.
Opširnije o bl. Djevici Mariji – Pomoćnici kršćana vidi ovdje.

 

Bl. Djevica Marija – Gospa od Puta

 

U Isusovačkom redu na današnji dan slavi se također Bl. Djevica Marija pod nazivom Gospa od Puta. Slika s tim nazivom još iz 13. st. štuje se u Rimu u glavnoj isusovačkoj crkvi Al Gesu koja je izgrađena na mjestu gdje je bila mala crkvica pod nazivom Madona della Strada gdje se štovala Gospa pod istim nazivom predstavljena na toj slici. Bila je to prva crkva koju je sv. Ignacije, utemeljitelj isusovačkog reda dobio od pape Pavla III. i odakle je službeno započeo apostolat novoosnovanog isusovačkog reda.

 

Sv. Ivana, žena Herodova upravitelja Huze
1. stoljeće

Rimski Martirologij: Spomem blažene Ivane, žene Huze, Herodova upravitelja, koja je zajedno s drugim ženama služila Isusu i apostolima vlastitim dobrima, a na dan uskrsnuća Gospodnjeg pronašla je zajedno s drugim pobožnim ženama odvaljen kamen s groba i dojavila je to učenicima.
Opširnije o sv. Ivani vidi ovdje.

 

Sv. Šimun Stilita mlađi, isposnik
Antiohija, Siria, 521. – 592. g.

 

Rimski Martirologij: na planini Mirabile u Siriji, sv. Šimun Stilita Mlađi, svećenik i pustinjak koji je živio na stupu u razgovoru s Kristom, napisao je nekoliko rasprava o askezi te je bio obdaren velikim karizmama.
Opširnije o sv. Šimunu vidi ovdje.

 

Sv. Augustin Yi Kwang-hon i drugovi, mučenici
Seul, Koreja, 1839. g.

 

Rimski Martirologij: U Seulu u Koreji, sveti mučenici Augustin Yi Kwang-hŏn u čijoj se je kući čitalo Sveto pismo, Agata Kim A-gi, majka obitelji koja je primila krštenje u zatvoru i sedam drugova kojima je svima zajedno odrubljena glava zbog njihove vjere u Krista.