25. kolovoza

Sv. Ljudevit, francuski kralj
Francuska, 1214. – Tunis, 1270.

Rimski Martirologij: Sveti Ljudevit IX., francuski kralj, kojeg su proslavili njegova djelotvorna vjera za vrijeme mira i za vrijeme ratova za obranu kršćana, pravda u vladanju, ljubav prema siromašnima i izdržljivost u nevoljama. U braku je imao jedanaestero djece koju je izvrsno odgojio posebice u pobožnosti. Da bi odao počast Kristovu križu, njegovoj trnovoj kruni i njegovu grobu uložio je sva sredstva, snagu i svoj život. Umro je od kuge blizu Tunisa na sjeverno- afričkoj obali na putu za Jeruzalem predvodeći križarsku vojnu.
Opširnije o sv. Ljudevitu vidi ovdje.

 

Sv. Josip Kalasancije, svećenik
Španjolska, 1558. – Rim, 1648.

Rimski Martirologij: Sv. Josip Kalansacije, svećenik, koji je utemeljio narodne škole za odgoj djece i mladih u ljubavi i mudrosti Evanđelja. Utemeljio je u Rimu i Red klerika Majke Božje pobožnih škola nazvanih “skolopi”. Godine 1948. papa Pio XII proglasio ga je zaštitnikom svih kršćanskih narodnih škola na svijetu. Danas je red Skolopa (pijarista) prisutan na 4 kontinenta i u 32 zemlje.

 

Sv. Grgur, opat
Nizozemska, Utrecht, 707. – 776. g.

Rimski Martirologij: U Utrechtu u Austrasiji, na području današnje Nizozemske, sv. Grgur, opat, koji je još kao mladić slijedio sv. Bonifacija na putu obraćenja Hessea i Turingije, i po njegovu je nalogu kasnije upravljao samostanom sv. Martina i crkvom u Utrechtu.