25. lipnja

Sv. Prošper, monah i teolog
Francuska, Limoges, kraj 4. stoljeća – Rim, 455. g.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Prošpera iz Akvitanije koji je bio dobro obučen u filozofiji i književnosti. Vodio je krepostan život sa svojom suprugom.  Nakon njezine smrti postao je redovnik u Marseillesu. Snažno je branio učenje sv. Augustina o Božjoj milosti i o daru predodređenja protiv pelagijanaca. U Rimu je vršio službu kancelara pape sv. Leona Velikoga. U hvarskoj katedrali čuvaju se njegove relikvije. Suzaštitnik je otoka Hvara i Visa kao i župe sv. Stjepana u Hvaru.
Opširnije o sv. Prošperu vidi ovdje.

 

Blažena Doroteja, udovica
† Poljska, 1394. g.

Rimski Martirologij: U Marienwerderu u poljskoj Prusiji, blažena Doroteja od Montaua koja je kao udovica živjela u ćeliji izgrađenoj uz tamošnju katedralu ustrajno se posvetivši životu neprekidne molitve i pokore.

 

Sv. Vilijam, opat
Italija Vercelli,  Montevergine, 1085. – 1142.

Rimski Martirologij: U Goletu kraj Nusca u Campaniji, Italija, sveti Vilijam opat. Kao hodočasnik iz grada Vercellija, postavši siromašan iz ljubavi prema Kristu, utemeljio je samostan Montevergine na poziv sv. Ivana Matere. U tome samostanu upućivao je svoje sljedbenike u duboki nauk o duhovnom životu. Osnovao je još mnoge druge samostane redovnika i redovnica u pokrajinama južne Italije.