25. listopad

Sv. Krizant i Darija i dr., mučenici
† Rim, 283. g.

Rimski Martirologij: U Rimu, na groblju Trasone na novoj Via Salaria, sveti Krizant i Darija, mučenici, koje je proslavio u svojim spisima papa sv. Damaz.

Iz drugih izvora. Krizant je bio sin Polemija, aleksandrijskog porijekla, i došao je u Rim na studij filozofije u vrijeme cara Numerijana. Ovdje je bio kršten. Otac Polemio pokušavao je na svake načina da ga vrati na štovanje bogova; također se služio nekim ženama, a posebno lijepom vestalkom Darijom. Ali Krizant je uspio obratiti Dariju na kršćanstvo i oboje suglasni, simulirajući brak, mogli su slobodno propovijedati, obrativši mnoge druge Rimljane na kršćanstvo. Otkrili su ih i bili su optuženi kod upravitelja Celerina, koji ih je dao tribunu Klaudiju, ali i on se obratio sa suprugom Ilarijom, sa svoja dva sina Jasonom i Maurom, rodbinom i prijateljima i sa sedamdeset vojnika iz garnizona koji su čuvali uhićene. Nakon što su otkriveni, bili su svi osuđeni na smrt od cara Numerijana 283. godine. A Krizanta i Dariju odveli su u ulicu Salariju, gdje su bili bačeni u jamu i živi zakopani.
Opširnije o sv. Krizantu i Dariji vidi ovdje.

 

Blažena Katarina Kotromanić, bosanska kraljica
Hercegovina, 1424. – Rim, 1478. g.

Iz drugih izvora: Katarina je rođena u Hercegovini 1424. godine. Udala se za preposljednjeg kralja Bosne,  Stjepanom Thomašom. Nastojala je što više proširiti kršćansku vjeru u svome kraljevstvu. Pozvala je franjevce u tadašnji glavni grad Bosne – Jajce,  kako bi se suprotstavili i obratili mnoge heretike i poganske raskolnike koji su Bosnu bili učinili uporištem svoje hereze. Godine 1463. Turci su okupirali Bosnu, ubili njezinog supruga kralja Stjepana i zarobili njezinu djecu, prisilivši ih da postanu muslimani; kraljica je tada te iste godine, otišla u izgnanstvo u Rim gdje je bila časno primljena od pape Pija II. Postala je franjevačka trećoredica i umrla je na glasu svetosti  u Rimu 25. listopada 1478. Pokopana je u središtu Rima u crkvi Svete Marije Ara coeli (Nebeski žrvenik). U franjevačkom redu slavi se kao blaženica.
Opširnije o bl. Katarini vidi ovdje.

 

Sv. Mavro, biskup
† Pečuh, Mađarska, 1070. g.

Rimski Martirologij: U Pečuhu u Mađarskoj biskup sv. Mavro, koji je gotovo čitav svoj život poučavao govorništvo i živio kao redovnik i potom postao opat u samostanu sv. Martina.