25. ožujka

BLAGOVIJEST – NAVJEŠTENJE GOSPODINOVO

Rimski martirologij: Svetkovina Blagovijesti koja salvi kad je u gradu Nazaretu Anđeo Gospodnji navijestio Mariji: „Evo, začet ćeš i roditi sina koji će se zvati Sinom Svevišnjega.”Marija je odgovorila: „Evo službenice Gospodnje neka mi bude po riječi tvojoj”. I tako kad se ispunila punina vremena, Onaj koji je bio prije svih vjekova, Jedinorođeni Sin Božji, radi nas ljudi i radi našega spasenja utjelovio se u krilu Djevice Marije po Duhu Svetomu i postao je čovjekom.
Opširnije o navještenju Gospodinovu vidi ovdje.

 


Sv. Margareta Clitherow, mučenica
Engleska, Tyburn 1550. – 1586.

Rimski martirologij: U Yorku u Engleskoj, sv. Margareta Clitherow, mučenica, koja je uz suglasnost supruga prihvatila katoličku vjeru, u kojoj je odgajala i djecu; u svojoj je kući skrivala svećenike koji su bili progonjeni. Zbog toga je bila više puta uhićena za vrijeme vladavine Elizabete I. Odbijajući iznijeti svoj slučaj na sud kako ne bi opteretila savjest sudskih savjetnika s teretom smrtne kazne koju bi joj bili trebali izreći, bila je u podrumu tamnice zgnječena ogromnim teretomi tako je za Krista umrla.

 


Blaženi Jakov Bird, mučenik
Winchester, Engleska 1574. – 1593. g.

Rimski martirologij: A U Winchesteru u Engleskoj, blaženi Jakov Bird, mučenik;s petnaest godina postao je katolik za vladavine kraljice Elizabete I.U svojoj je devetnaestoj godiniodbio sudjelovati na jednoj liturgiji koju je osjećao stranom. Premda je imao samo 19 godina progonitelji su posumnjali da je svećenik te je bio osuđen i ubijen zasluživši tako ući na slavlje nebeske liturgije. Papa Pio XI. proglasio ga je blaženim 1929.

 


Blaženi Pawel Januszewski, karmelićanin i mučenik
Poljska, 1907. – Dachau, 1945. g.

Rimski martirologij: U koncetracionom logoru u Dachau u blizini Munchena u Njemačkoj, blaženi Pawel Januszewski, svećenik Reda bosonoge braće Blažene Djevice od Karmela karmelićanin i mučenik: u ratu je deportiran zbog svoje vjere u Krista iz Poljske u ovaj strani zatvor; razbolio se od tuberkoloze pomažući bolesnima, i umro je posebno se ističući u teološkim krepostima vjere i ljubavi.