25. prosinac

BOŽIĆ – ROĐENJE ISUSA KRISTA SINA BOŽJEGA

Rimski Martirologij: Nakon što je prošlo mnogo stoljeća od stvaranja svijeta, kada je u početku Bog stvorio nebo i zemlju i načinio čovjeka na svoju sliku; i nakon mnogo stoljeća od općeg potopa kada je Svevišnji obasjao oblake dugom, znakom saveza i mira; dvadeset i jedno stoljeće nakon što je Abraham, naš Otac u vjeri izišao iz zemlje Ura Kaldejskoga; trinaest stoljeća nakon izlaska Izraelaca iz Egipta pod vodstvom Mojsija; oko tisuću godina nakon Davidova kraljevskoga pomazanja; u šezdeset i petom tjednu prema Danielovu proroštvu; u vrijeme stodevedeset i četvrte Olimpijade; sedamsto pedeset i dvije godine od osnutka Rima; u četrdeset i drugoj godini vladanja cara Augusta kad je u cijelom svijetu vladao mir, Isus Krist, vječni Bog i Sin vječnoga Oca, u želji da posveti svijet svojim božanskim dolaskom, začet po Duhu Svetom, nakon devet mjeseci, rođen je u Betlehemu Judejskom od Djevice Marije, postavši čovjekom: ROĐENJE GOSPODINA NAŠEGA ISUSA KRISTA PO TIJELU.

Na Božić svi kršćani slave rođenje Sina Božjega koji je postao čovjekom. Utjelovljenje Riječi Božje označuje početak „posljednjih dana”, to jest Božjeg Otkupljenja svijeta. Radujte se, danas je rođen Spasitelj.
Opširnije o Božiću vidi ovdje.

 

Sv. Anastazija
†  Rim – Srijemska Mitrovica, 304. g.

Rimski Martirologij:  U Srijemskoj Mitrovici, u Panoniji, danas u Hrvatskoj, mučeništvo sv. Anastazije koja je rođena u Rimu i pomažući kršćane u raznim mjestima bila je uhićena od progonitelja i odvedena u tadašnji Sirmium, danas Srijemska Mitrovica gdje je podnijela mučeništvo i bila je spaljena na lomači. Njezini posmrtni ostaci preneseni su preko Carigrada u Zadar 807. g. – U Hrvatskoj blagdan sv. Anastazije slavi se 15. siječnja, posebice u Zadru gdje se čuvaju njezine relikvije.
Opširnije o sv. Anastaziji vidi ovdje.

 

Sv. Albert Adam Chmielowski
Krakow, Poljska 1845. – 1916.

Rimski Martirologij: U Krakowu u Poljskoj sveti Sv. Albert Adam Chmielowski, redovnik, koji je bio slavni slikar ali se posvetio siromasima i učinio se za njih raspoloživ u svemu. Utemeljio je Družbu braće i sestara Trećeg reda sv. Franje za služenje potrebitima.