25. svibnja

Sv. Beda Časni, svećenik i crkveni naučitelj
Engleska, 672. – 735. g.

 

Rimski Martirologij: Sveti Beda Časni, svećenik i crkveni naučitelj, sluga Kristov od dobi već od osam godina, cijeli je svoj život proveo u samostanu Jarrow u Northumbriji u Engleskoj, posvećen meditaciji i tumačenju Svetoga Pisma; uz poštivanje monaške discipline i svakodnevnog pjevanja u crkvi, uvijek je volio učiti, podučavati i pisati. Papa Franjo izabrao je za svoje biskupsko-papinsko geslo jednu rečenicu iz spisa sv. Bede Časnog: Miserando atque eligendo – smilovao sam mu se i zato sam ga izabrao.
Opširnije o sv. Bedi vidi ovdje.

 

Sv. Grgur VII., papa
Italija, Grosseto, 1020. – Salerno, 1085. g.

 

Rimski Martirologij: Papa Grgur VII. koji se zvao Hildebrand, najprije je živio u benediktinskom samostanu te je svojom diplomatskom aktivnošću uvelike pomagao papama svoga vremena u reformi Crkve; kad je izabran za Petrova nasljednika, borio se velikim autoritetom i hrabrošću za slobodu Crkve od svjetovne vlasti i gorljivo je branio svetost svećenstva; zbog svega toga bio je prisiljen napustiti Rim te je umro u progonstvu u Salernu gdje je i sahranjen. Za Hrvate je važno znati da je Papa Grgur VII. poslao opata Gebizona u Hrvatsku koji je u papino ime okrunio kralja Zvonimira 1076.g. za hrvatskog kralja.
Opširnije o sv. Grguru vidi ovdje.

 

Sv. Marija Magdalena de Pazzi, karmelićanka
Firenza, 1566. – 1607. g.

Rimski Martirologij: Sveta Marija Magdalena de Pazzi, redovnica Karmelskog reda. U Firenci je vodila skrovit život molitve i samoodricanja u Kristu, žarko se molila za reformu Crkve, a Bog ju je obogaćivao iznimnim darovima te je sestrama bila istaknuti uzor u ostvarenju kršćanske savršenosti.
Opširnije o sv. Mariji Magdaleni vidi ovdje.