25. veljače

Sv. Nestor di Magydos, biskup i mučenik
Perga (Turska),  251. g.


Rimski martirologij: U  Pergi u Pamfiliji, današnjoj Turskoj, mučeništvo sv. Nestora, biskupa Magydosa i mučenika, koji je uhićen za vrijeme progona za cara Decija. Guverner provincije osudio ga je na smrt na križu kako bi on, koji je propovijedao Krista raspetoga, podnio istu tjelesnu patnju.
Opširnije o sv. Nestoru vidi ovdje.

Sv. Valburga, opatica
Engleska, 710. – Njemačka, 779. g.


Rimski martirologij: U samostanu u Heidenheimu u Njemačkoj, spomen svete Valburge, opatice, koja je na molbu sv. Bonifacija i njezine braće svetih Vilibalda i Vinebalda, iz Engleske došla u Njemačku, gdje je mudro upravljala s dva samostana jedan za redovnike i drugi za redovnice.

 

 

Sv. Lovro Bai Xiaoman, mučenik
Kina, 1821. –  1856. g.

Rimski Martirologij: U gradu Xilinxian u provinciji Guangxi u Kini, sv. Lovro Bai Xiaoman, mučenik. Bio je obrtnik i nedavno postao kršćanin. Radije je odabrao da trpi mučenje i potom odrubljene glave, nego da zaniječe Krista.
Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svetim 1. listopada 2000. god.

 

Sv. Donat, biskup zadarski
Zadar, 750. – 811. g.

Iz drugih izvora: Sveti Donat, zadarski biskup i diplomat. Rodio se u drugoj polovini 8. stoljeća u Zadru. Spominje se u franačkim analima iz 805. kao izaslanik dalmatinskih gradova kod cara Karla Velikog u Thionvilleu. Posredovao je pri mirenju Franaka s Bizantom (Aachenski mir 812.). Izgradio je veličanstvenu zadarsku crkvu, rotondu, koja je  bila posvećena Presvetom Trojstvu. Izgrađena je početkom 9. stoljeća. Sačuvan je mramorni kovčeg s Donatovim zavjetnim natpisom za relikvije srijemske mučenice svete Anastazije (Stošije). Te je relikvije Donat donio iz Carigrada kada je s mletačkim duždem Beatom, u ime Karla Velikog, godine 804. pregovarao s bizantskim carem Nikeforom o razgraničenju između Bizanta i hrvatskog kneževskog područja u Dalmaciji. Sveti Donat je svetičine kosti prenio u svoj Zadar i pohranio ih u tadašnjoj katedrali svetog Petra, koja je kasnije posvećena svetoj Anastaziji – Stošiji. U Bizantu je dobio na dar i relikvije svetog Krševana, mučenika. Preminuo je oko godine 811., a pokopan je u crkvi Presvetog Trojstva i koja je u XV. stoljeću po njemu i dobila ime. Nakon provale Francuza u Zadar, 1809., kosti svetog Donata prenesene su u katedralu svete Stošije gdje se i danas nalaze. Sveti Donat jedan je od pet zaštitnika Zadra.
Opširnije o sv. Donatu vidi ovdje.