26. kolovoza

Sv. Melkisedek, kralj Šalema i svećenik
Drugo tisućljeće prije Krista

Rimski Martirologij: Spomen sv. Melkisedeka, kralja Šalema i svećenika Boga Svevišnjega, koji je pozdravio Abrahama po povratku iz pobjede svojim blagoslovom, prikazujući Gospodinu svetu i neokaljanu žrtvu.  Bio je shvaćen kao prefiguracija Krista, kralja mira i pravde i svećenik u vijeke, bez rodoslovlja. Kršćanska tradicija vidjela je u Melkisedeku proročanstvo o Kristu a u prinosu kruha i vina darovanog Abrahamu proročki navještaj Euharistije.
Opširnije o sv. Melkisedeku vidi ovdje.

 

Sv. Anastazije, solinski, mučenik
4. stoljeće

Rimski Martirologij: U Splitu u Dalmaciji, u današnjoj Hrvatskoj, Sveti Anastazije, solinski, mučenik iz Akvileje. Za vrijeme progona pod carem Dioklecijanom bio je u Solinu gdje je bio uhićen i osuđen da bude bačen u more s kamenom oko vrata. Papa Ivan IV. (640.-642.) dao je prenijeti njegove relikvije u Rim zajedno s relikvijama osalih svetaca iz Dalmacije i pohranio ih je u kapelicu sv. Venancija kod Lateranske krstionice gdje je mučenik prikazan na veličanstvenom mozaiku koji se ondje nalazi.
Opširnije o sv. Anastaziju vidi ovdje.

 

Sv. Marija od Isusa Raspetog Baouardy, karmelićanka
Izrael, 1846. – 1878.

Rimski Martirologij: U gradu Betlehemu u Svetoj Zemlji, Blažena Marija Raspetog Isusa (Marija) Baouardy, djevica reda bosonogih karmnelićanki koja je, bogata mističnim darovima, ujedinili kontemplativni život s izvanrednom ljubavlju. Nakon što je bila u raznim karmelskim samostanima svijeta poslana je 1875. u Betlehem gdje je zajedno s drugih nekoliko karmelićanki osnovala prvi Karmel u Svetoj Zemlji u kojem je i umrla. Na njezin grob dolaze brojni hodočasnici, kršćani i muslimani.