26. rujna

Sv. Kuzma i Damjan, mučenici
Turska, 3.- 4. stoljeće

Rimski Martirologij: Sveti Kuzma i Damjan, mučenici, koji su u Cirru u pokrajini Eufratezije, današnja Turska, vršili zvanje liječnika bez traženja ikakve naknade i ozdravili su mnoge svojim besplatnim liječenjem.
Opširnije o sv. Kuzmi i Damjanu vidi ovdje.

 

Sveti Pavao VI., papa
Brescia, 1897. – Rim, 1978.

Rođen je u pokrajini Brescia 1897. Vršio je službu vatikanskom državnog tajnika i potom milanskog nadbiskupa. Izabran je za papu 1963. godine i priveo je završetku Drugi vatikanski sabor (1962.-1965.). Velikom hrabrošću, usred teškoća počeo je provoditi saborske odluke i dekrete unatoč raznim otporima. Njegovo ekumensko djelovanje bilo je veoma uspješno što dokazuje i njegov povijesni susret s carigradskim patrijarhom Atenagorom najprije u Jeruzalemu a onda u Rimu. Otvorio je doba velikih papinskih apostolskih putovanja. Papa Franjo ga je proglasio blaženim 2014. godine.
Opširnije o sv. Pavlu VI. vidi ovdje.

 

Blaženi Leon Martì, svećenik mučenik
Španjolska, 1875. – 1936.

Rimski Martirologij: U Madridu, Španjolska, blaženi Leon (Emanuel) Legua Martí, svećenik Trećega reda sv. Franje i mučenik koji je za vrijeme progonstva Crkve i njenih službenika u građanskom ratu zadobio krunu slave.